Poznajcie historię oraz przepis Zuzi i Michała

GŁOSOWANIE AKTUALNY WYNIK GŁOSOWANIA19.0%
Poznajcie historię oraz przepis Zuzi i Michała
 
Zuzię do akcji zgłosił jej ukochany Michał za ratunek od monotonnego kurczaka. Zuzia pokazała, że można zrobić potreningowy posiłek na setki sposobów. Pilnuje, żeby posiłki chłopaka były dobrze skomponowane pod każdym względem, bo nie chce, żeby wspomagał się sztucznymi odżywkami, lecz jadł tylko naturalne i zdrowe produkty. Michał jest sportowcem, trenerem personalnym, a wcześniej zawodowo zajmował się jeździectwem. Są ze sobą dwa lata. Poznali się na Hubertusie, ponieważ oboje trenowali jeździectwo. Połączyła ich miłość do koni, sportu i jedzenia.

Dziewczyna uczy się teraz w ostatniej klasie technikum gastronomicznego. Miłość do gotowania zaszczepił w niej tata, który z zawodu jest policjantem, ale pasjonuje się kuchnią.
Zuzia marzy o swojej firmie cateringowej dla sportowców.
Michał: „To co zobaczyłem w kuchni, a przede wszystkim co zobaczyłem na talerzu było czymś niesamowitym. W życiu nie wiedziałem, że można przygotować tak pyszne posiłki. Kurczak na słono, słodko, słodko-kwaśno, ostro, wołowina na różne smaki i z różnymi, różniastymi dodatkami. Mogę śmiało powiedzieć, że mam takiego MISTRZA SMAKU o jakim nawet nie marzyłem”.


Przepis:
Kurczak faszerowany suszonym pomidorem i serem camembert owinięty szynką parmeńską

Składniki:
pierś z kurczaka bez kości (ok. 800 g)
kilka pomidorów suszonych 
100 g szynki parmeńskiej w plastrach
200 g sera camembert 
100 g świeżej rukoli
5 łyżek miodu
2 duże pomarańcze
garść płatków migdałowych 
1 łyżka oleju do smażenia
1 świeży ananas
Przyprawy: sól, pieprz, oregano, słodka papryka, pieprz cayenne

Sposób przygotowania :
Pierś z kurczaka poddajemy obróbce wstępnej, dzielimy na 200-gramowe kawałki, rozbijamy tłuczkiem na desce, aby powstał bardzo cienki płat mięsa, doprawiamy przyprawami według uznania.

Pomidory kroimy w paski, a ser camembert w trójkąty, na przygotowany płat mięsa wkładamy jeden trójkącik sera oraz kilka pasków pomidora suszonego. Przechodzimy do zawijania, mięso zwijamy na wzór kotleta de volaille. Staramy się, aby całość była bez dziur, jeśli mięso jest już zwinięte owijamy całość szynką parmeńską.

Gdy mamy już gotowe mięso, rozgrzewamy łyżkę oleju na patelni i podsmażamy z każdej strony. W tym samym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Kiedy piekarnik się nagrzeje, wkładamy do niego na chwilę mięso.

W momencie, gdy nasze mięso jest w piekarniku, podsmażamy płatki migdałowe na suchej patelni do zrumienienia. Kroimy ananasa na drobniejsze kawałki i podsmażamy na rozgrzanym miodzie niezbyt długo. Potem blendujemy ananasa na purée i doprawiamy na ostro (solą i pieprzem cayenne). W tym czasie również pomarańcz bez skóry kroimy w kostkę.

Kiedy wszystkie produkty mamy gotowe, zabieramy się za dekorację talerza. Na czysty talerz wykładamy garść rukoli kładziemy na niej garść pokrojonej pomarańczy i oblewamy łyżeczką miodu, obok robimy „łezkę” z purée z ananasa i posypujemy prażonymi migdałami, na koniec wykładamy mięso i podajemy gościom.

 

 

tvnpix